خیالِ دست

نوشته‌های مهدی ابراهیم‌پور

خیالِ دست

نوشته‌های مهدی ابراهیم‌پور

خیال دست. آن بازی است که در مجالس کنند و آن چنان است که یک کس در کنار دیگری پشت سر او بنشیند و آن شخص عبا یا پرده ای بر سر خود و آنکه در کنار اوست کشد بحیله ای که شخص عقبی بالمره در انظار پنهان گردد و معلوم نشود و قدری از شانه های آنکه بکنار اوست نیز پوشیده شود آنگاه شخص کنار نشسته دستهای خود را بر پشت برد و نگهدارد و آن شخص عقبی دستهای خود را بعوض دستهای کنار نشسته برآرد و این پیشی شروع بحرف زدن یا گفتن کند و آن عقبی بدستهای خود که بیرون آید حرکات او را مطابق حرف زدن او بعمل آورد از قبیل دست حرکت دادن و دست بر سبال و صورت کشیدن و گرفتن نی قلیان بر دست و به دهن گذاشتن همه حرکات از دستهای آن عقبی بجهت این یکی که در کنار اوست بعمل آیند و بر ناظران و مجلسیان چنین مفهوم می گردد که این دستهای خود شخصند که بحرکات ارادی حرکت کنند. (از لغت نامه ٔ محلی شوشتر نسخه ٔ خطی ).
لغت‌نامه دهخدا

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
اینجا هم هستم

ملاحظات یک وبلاگ‌نویس درگیر

شنبه, ۹ اسفند ۱۳۹۳، ۱۲:۵۵ ق.ظ

می‌دانم که چهار پست در چهار روز، خیلی افتضاح است ولی مجبورم. یک حرف حیاتی است که اگر الآن نزنم معلوم نیست فردا باشم که بزنم. شرمنده، می‌دانم که باعث زحمت می‌شوم، ولی می‌شود زحمت بکشید و همین الآن یک نگاه به پایین همین صفحه کنید؟ آن پایینِ پایین را می‌گویم. نگاه کردید؟ اگر نکردید بروید نگاه کنید همین الآن.

فرض می‌کنم که نگاه کردید. آن پایین نوشته «بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم». چند ملاحظه دربارهٔ این عبارت دارم که با شما در میان می‌گذارم.

اوّل اینکه وقتی وارد سایت blog.ir می‌شویم، همان بالا، در قسمت «فهرست امکانات» نوشته‌اند: «عدم نمایش تبلیغات در وبلاگ». متوجه نمی‌شوم اگر عبارت «بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم» تبلیغ برای «بلاگ بیان» نیست، چیست؟! شاید بگویید منظورشان از تبلیغات، تبلیغاتِ چیزهایی غیر از خودِ «بیان» است. در این صورت هم فکر می‌کنم بهتر بود بنویسند: «عدم نمایش تبلیغات در وبلاگ غیر از تبلیغات بیان».

دوم اینکه هرچه فکر کردم متوجه نشدم منظور از شعار «بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم» دقیقاً چیست. یک حالت می‌تواند این باشد که همهٔ متخصصان و اهالی قلم عضو «بلاگ بیان» هستند. بعید است منظور از این شعار چنین چیزی باشد چون در این صورت کسانی مثل محمدرضا شفیعی‌کدکنی یا نوام چامسکی هم باید در «بیان» وبلاگ داشته باشند که تا جایی که می‌دانم ندارند. (اگر احیاناً دارند لطفاً آدرس وبلاگشان را در کامنت‌ها قید کنید؛ مخصوصاً آدرس بلاگ چامسکی را!) اگر منظور از این عبارت، چنین چیزی است، خیلی بهتر است که کلاً حذف شود تا شائبهٔ تبلیغات هم به اذهان بیمار متبادر نشود و اگر نمی‌شود، به‌نظرم بهتر است این‌طور اصلاح شود: «بلاگ بیان، رسانه بعضی از متخصصان و اهل قلم».

حالت دوم این است که همهٔ اهالی «بلاگ بیان» متخصص و اهل قلم‌اند. اگر تسامح بیشتری به خرج دهیم و متخصص بودن و اهل قلم بودن را دو مقوله در نظر بگیریم، حالت دوم را می‌توانیم این‌طور بازنویسی کنیم: همهٔ اهالی «بلاگ بیان» متخصص یا اهل قلم‌اند. برای رد کردن چنین ادعایی، وجود همین وبلاگی که دارید الآن می‌خوانید کافی است. اگر منظور از این عبارت، چنین چیزی است، خیلی بهتر است که کلاً حذف شود تا شائبهٔ تبلیغات هم به اذهان بیمار متبادر نشود و اگر ممکن نیست، به‌نظرم به چند شکل می‌شود این عبارت را اصلاح کرد: یک حالتش این است که این عبارت را فقط زیر وبلاگ افراد متخصص یا اهل قلم بنویسند ولذا زیر وبلاگ من و امثال من ننویسند. البته آدم باید خیلی پرتوقع باشد که چنین انتظاری داشته باشد. یک حالت هم این است که افراد غیرمتخصص و نااهل قلم را استثناء کنند. مثلاً بنویسند: «بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم منهای مهدی ابراهیم‌پور». البته در این حالت شاید به نظر برسد که مهدی ابراهیم‌پور متخصص یا اهل قلم است که نقض غرض می‌شود. بهتر است بنویسند: «بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم و مهدی ابراهیم‌پور»! حالت سوم هم این است که فقط اسم متخصصان و اهالی قلم عضو بلاگ را بنویسند. مثلاً «بلاگ بیان، رسانه زید و عمرو و بکر».

حالت سوم این است که همهٔ متخصصان و اهالی قلم عضو «بلاگ بیان» هستند و همچنین همهٔ اهالی «بلاگ بیان» متخصص و اهل قلم‌اند. نادرست بودن این حالت را می‌شود به‌راحتی با نظر به دو حالت بالا تشخیص داد. اگر منظور از این عبارت چنین چیزی است، همان بهتر که کلاً حذفش کنند.

حالت چهارم این است که بعضی از متخصصان و اهالی قلم عضو «بلاگ بیان» هستند (و بعضی نیستند) همچنان که بعضی از اعضای «بلاگ بیان» متخصص و اهل قلم‌اند (و بعضی نیستند). من خودم به این تفسیر متمایل‌ترم و آن را مطابق با واقع می‌دانم چون اوّلاً ادعا نشده که همهٔ اهالی «بیان» متخصص یا اهل قلم‌اند (و من کنار گذاشته می‌شوم) و ثانیاً بعضی از متخصصین و اهالی قلم را می‌شناسم که تازگی عضو بیان شده‌اند. البته نمی‌دانم پیش از عضویت آن‌ها این عبارت دقیقاً به چه چیزی ارجاع می‌داده! خلاصه، اگر منظور چنین چیزی است، بازهم احوط آن است که کلاً این شعار برداشته شود، ولی اگر نمی‌شود، به‌نظرم بهتر است این‌طور اصلاح شود: «بعضی از وبلاگ‌های بلاگ بیان، رسانه بعضی از متخصصان و اهل قلم»!

۹۳/۱۲/۰۹

نظرات  (۵)

احتمالا منظورشون این بوده که اگه متخصص و اهل قلمی بین بلاگفا و بیان بخواد یکی رو انتخاب کنه قطعا بیان رو انتخاب میکنه!
پاسخ:
خب، این هم در‌ست نیست. یعنی از وقتی «بیان» اومده هیچ متخصص و اهل قلمی وبلاگ در بلاگفا نساخته؟
یادمه تو منطق یک قاعده ای وجود داشت که مطابق با آن هرگاه «سور کلی» در گزاره ای وجود نداشته باشد منظور «سور جزئی» است. و لذا همون حالت چهارم درست است.

از طرفی اگر در این گزاره همه جا اصرار بر تاکید بر «بعضی» داشته باشید باید بنویسید «بعضی وبلاگهای بیان، بعضی از رسانه های بعضی از متخصصان و اهل قلم»!
چون بعضی از این متخصصان رسانه های دیگری هم دارند.
پاسخ:
درست است ولی اینجا ما با گزاره یا قضیه روبرو نیستیم. حتی شاید کسی بگوید منظور از این عبارت این است که «بلاگ بیان رسانه متخصصان و اهل قلم نیست!»
اگر یادتان باشد چند سال پیش «لاستیک دنا» یک تبلیغ لوس داشت که می‌گفت «فقط دنا نخرین!» که منظور این بود که «لاستیک دنا لاستیک خوبی است.» شاید اینجا هم باید به همین شکل منظور شعار را فهمید.

ولی با اصلاحتان کاملاً موافقم.
«ثانیاً بعضی از متخصصین و اهالی قلم را می‌شناسم که تازگی عضو بیان شده‌اند.»

وقتی شما شعار بیان رو به خودتون نگرفتین میشه این ها رو به ما هم معرفی کنید، ببینیم چه کسانی خودشون رو متخصص تر و اهل قلم تر از شما میدونن!
پاسخ:
آن‌ها هم شاید خودشان را متخصص و اهل قلم ندانند ولی این چیزی از تخصص و اهل قلم بودنشان نمی‌کاهد. واقعاً نیاز است معرفی‌شان کنم؟! گمان نکنم!
۱۰ اسفند ۹۳ ، ۱۵:۱۷ میثم علی زلفی
منم همیشه بعد از اسباب کشی یکم احوالاتم ناخوش میشه. دست دارم به زمین  زمان گیر بدم. خوشبختانه مقطعیه وگرنه باید نگران میشد
پاسخ:

این خوددرگیری‌ها که در من طبیعیه. قبل از "اسباب‌کشی" هم همین‌طوری بودم.

سلام،
به نظرم منظور از «عدم نمایش تبلیغات در وبلاگ» تبلیغاتی ست مانند بلاگفا و دیگر سرویس های وبلاگدهی قدیمی ایرانی که تبلیغاتی در گوشه های وبلاگ ها نمایش می دهند.
اگر دقت کنید در تمامی سرویس های بلاگدهی بزرگ مانند وردپرس و بلاگر متن های مانند "قدرت گرفته از وردپرس" و... قید شده است.
و حرف شما در مورد شعار بیان مانند این می ماند  بگوییم تبلیغ یخچال امرسال که می گوید زیبا جادار مطما باید حتما مختصص آن شرکت باشد.
به نظر تیم بیان می تواند همچین شعاری را برای خود استفاده کند چرا که در هیمن راستا در حال فعالیت می باشد.

امیدوارم سرتوون رو بدرد نیاورده باشم و خوشحالم به اینجا نقل مکان کرده اید
موفق باشید

پاسخ:

سلام

اوّل بگویم که مقصود از این پست بیشتر شوخی است. امّا بعد، من منظور از عبارت «عدم نمایش تبلیغات در وبلاگ» را می‌فهمم، ولی این عبارت، عبارت خوبی برای رساندن این منظور نیست. شاید اگر می‌نوشتند «عدم نمایش تبلیغات اضافی در وبلاگ» بهتر بود. البته ذکر موضوعات عدمی در «فهرست امکانات» چندان نمی‌تواند کار آگاهی‌بخشی باشد چون مثلاً «عدم امکان غنی‌سازی بیست درصد اورانیوم» و بی‌نهایت «عدم» دیگر را هم می‌شود به فهرست امکانات بلاگ اضافه کرد!

 

با عباراتی نظیر «قدرت گرفته از وردپرس» مشکی ندارم، اگر وردپرس ادعا نکرده باشد که در وبلاگ‌هایش تبلیغات ندارد. البته باز هم به‌نظرم عبارت «بلاگ بیان، رسانه متخصصین و اهل قلم» بیشتر جنبه‌ی تبلیغی دارد تا «قدرت گرفته از وردپرس».

 

فرق شعار بلاگ با شعار امرسان این است که اگر یخچال امرسان زیبا، جادار و مطمئن باشد، هیچ منعی برای زیبا بودن، جادار بودن و مطمئن بودن بقیه‌ی یخچال‌ها وجود ندارد ولی وقتی می‌گوییم «بلاگ بیان، رسانه متخصصین و اهل قلم»، و این‌طور تفسیر کنیم که همه‌ی متخصصین و اهل قلم عضو بلاگ هستند، دیگر جایی برای عضویت متخصصین و اهل قلم در وبلاگ‌های دیگر نمی‌ماند. به همین ترتیب اگر این‌طور تفسیر کنیم که همه‌ی اهالی بلاگ متخصص و اهل قلم هستند، دیگر جایی برای غیرمتخصصین و نااهل قلم‌ها در بلاگ باقی نمی‌ماند.

 

پس فکر می‌کنم شعار امرسان مختص آن شرکت نیست ولی شعار بلاگ -حداقل بنا به بعضی تفسیرها از آن- شعار مختص آن شرکت است. حالا از این بحث‌ها که بگذریم، «سرتو درد آوردم» آخر بحث، مختص یکی از دوستان است و این خیلی اختصاصی است!

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی